miércoles, 21 de marzo de 2018

CARTA ADREÇADA ALS FAMILIARS O TUTORS DE L´ALUMNAT


  • Eres el director o la directora d´un CEIP:
- Redacta una carta adreçada als familiares o tutor de l´alumnat en què els informes del canvi d´un PPEC a un PPEV argumentant-ne els avantatges.


         Benvolgudes famílies o tutors de l´alumnat,


A causa de la nova normativa i als canvis a una societat més bilingüe, el col·legi Mans Manetes ha pres la decisió de canviar el programa plurilingüe d'enseyament de castellà (PPEC) al programa plurilingüe d´ensenyament en valencià (PPEV). Este programa consistix a tindre la llengua valenciana com a llengua base, i de manera indirecta i directa emprar l'aprenentatge de l'anglés i el castellà.


Des del Centre escolar, sabem que està decisió pot crear diverses alarmes en les famílies que no han estat en contacte amb la llengua valenciana, però, en realitat, tots són avantatges. Este canvi no es va a realitzar de manera radical, és a dir, no es farà de la nit al dia. El que es pretén és modificar a poc a poc la comunicació que s'empra en les nostres aules. En els inicis, es deixaran algunes assignatures en castellà, però es farà molt insistència en l'aprenentatge de la llengua valenciana, i quan el nostre alumnat tinga una base d'este idioma, s'anirà implantant totes les assignatures en llengua valenciana.

A continuació, exposarem fil per randa alguns dels molts avantatges que presenta el programa PPEV:

L'ensenyança plurilingüe permet que els nostres alumnes i alumnes adquirisquen competències en valencià, castellà i anglés, la qual cosa afavorix a l'hora de pensar en el seu futur, en mijor eixides professionals i en la seua interacció amb els diferents contextos. En definitiva, tindrà una mijor integració cultural.
Al seu torn, el domini de més d'una llengua facilita l'aprenentatge d'altres llengües, per la qual cosa, l'alumnat tindran més facilitat a l'hora d'aplicar les seues competències lingüístiques i comunicatives.
També, deixant arrere l'acadèmic, l'aprenentatge i l'ús d'una nova llengua t'enriquix com a persona i et fa descobrir nous conceptes o idees.



Comptat i debatut, amb aquest canvi es pretén desenrotllar al màxim les competències lingüístiques i comunicatives del nostre alumnat. Amb això, es pretén comunicar, que és un canvi amb un treball i projecte planificat amb anterioritat. En definitiva, estem a la vostra disposició per a qualsevol opinió o dubte sobre el dit canvi.



Cordialment, 


Isabel Martínez i Manuela Bricio
Directores del col-legi Mans Manetes
Miercoles, 27 de Març del 2018




  • Activitat feta amb Manuela Bricio Ibàñez.

miércoles, 14 de marzo de 2018

LA IMMERCIÓ ÉS POSSIBLE


La immerció és possible

  • Estratégies metodológiques:
Utilitzen cançons, repeticions, suports visuals, creació de contextos compartits per a utilitzar el valencià com a eina de comunicació, rutines com anar al servici, saludar i acomiadar-se, ficar la brosa de esmorçar, també situacions quotidianes com anar al mercat, objectes trobats al carrer, la teatralització i els contes, la exageració i endivinar la sorpresa.

Per a finalitzar amb les estratégies, no sols és planificar activitats sino també utilitzar la llengua en una multiplicitat de contextos.

  • Dues activitats que ens han cridat l´atenció:
Les activitats que més ens han agradat han sigut el teatre i l´activitat de la sorpresa.

Pensem que endevinar la sorpresa és una activitat lúdica amb factor sorpresa, que crida l´atenció dels xiquets i sorgeix el diàlec espontani, a més, els nens descobreixen vocabulari nou perquè no conèixen el objecte final. Per altra banda, el teatre és una activitat clàssica que afavoreix la memorització, la repetició, l´atenció i afavoreix també la parla en públic.

  • Els inconvenients:
Una de les protagonistes del video diu que l´administració ha possat moltes barreres a l´hora d´aplicar la seua metodología per la qual havíen lluitat moltes pares i mestres.
També la por d´alguns dels pares i mares perquè els xiquets confonguen el valencià amb el castellà es relentitzen l´objectiu de l´immerció.

  • Comparació amb l´actualitat:
Malgrat que abans era una situació nova, hi havía més interés i recursos, en canvi ara és una situació habitual pareix que hi ha menys interés, recursos i facilitats polítiques.
Per altra banda, a mesura que passa el temps, creixen els prejudicis cap a la llengua valenciana en pro de llengues extrangeres.


  • Activitat feta amb Maria Portero, Manuela Bricio, Miriam Soto, Alicia De La Rasilla i Luana Negro.


lunes, 12 de marzo de 2018

JOC DE FER TAT


  • Activitat feta amb Manuela Bricio i Luana Negro.

  1. Relacioneu aquest job amb les capacitats descrites per Bruner que s´experimenten amb les experiències del joc.
  2. Quines caraterístiques d´aquest joc es relacionen amb el procés d´aprenentatge del llenguatge?
  3. A través d´aquest joc, es poden aconseguir objectius curriculars que apareixen el DCEICV? Quins?
1;
  • El xiquet s'amaga per amagar-se de l'adult. / El xiquet es descobrix perquè l´adult li viasualitze.
  • El joc es desenvoluparà en un espai reduït, on el xiquet no té massa distraccions i pot prestar tota la seua atenció en el joc amb l'adult. A més, és una situació pròxima on pot veure i escoltar el que està passant ara mateix.
  • És un joc on sempre es fa el mateix patró, és a dir, amagar-se i descobrir-se, per tant, es transforma en una rutina de joc.
  • A mesura que es vaja desenvolupant el seu nivell d'abstracció, el xiquet serà més conscient de que en realitat, quan es tapa la cara no desapareix sinó què s'està amagant amb l'ajuda d'un objecte, i, a més, que l'adult continua estant davant encara que ell no ho veja. És a dir, el xiquet no es mou ni en l'espai ni en el temps.
2;
  • Interioritzen estructures lingüístiques, com poden ser: - on estás? / Estic ací.
  • Fomentació del diàlec entre l´adult i el xiquet.
3;
  • Observar i explorar el seu entorn.
  • Conéixer el propi cos i el dels altres, les seus possibilitats d´acció i aprendre a respectar les diferències.
  • Desenrotllar habilitats comunicatives en diferents llenguatges i formes d´expressió.

miércoles, 7 de marzo de 2018

VÍDEO "PARLAR" - BABY HUMAN


  • Que és ser un oient universal?
  • Quina és l´importancia del gest d´assenyalar?
  • Defeneix l´explosió del llenguatge.
- El procés d´aprendre a parlar no comença quan el bebé té uns mesos, sinço que comença quan és un fetus, ja que quan la mare realitza una conversació amb una altra persona el fetus està escoltant i presta molta atenció, sobre tot a la veu de sa mare.

Als sis mesos el bebé continua sent oient universal, capaç de captar tots els sons. No obstant, als deu mesos el bebé deixa de ser un oient universal i es centra més en els objectes per a poder tindre, que en el so que pot haver-hi.

Un aspecte molt important per al bebé és la mirada. Des de molt xicotet el bebé observa moltes coses i és capaç de captar moltes coses a través de la mirada. 
Altre aspecte a destacar, és que el xiquet aprén a comunicar-se més avant per mitjà de l´acte               d´assenyalar. Quan el bebé comença a gatejar i ja quan gateja, la forma de comunicar-se és assenyalant i, així, facilita als pares al seu entorn, la qual cosa el bebé vol i el que necessita.

- Una prova que es realitza en el vídeo és assenyalar un objecte i veure l´expressió i l´interés del xiquet. Quan assenyala el mateix objecte diverses vegades el xiquet mostra una cara seriosa i mostra desinterés. En canvi, quan se lo assenyala duos objectes diferents el xiquet mostra una expressió de sorpresa i mostra interés.

- L´explosió del llenguatge és un canvi des d´un ritme gradual i lent a una pronunciació sorprenent del numero de paraules que aprén un subjecte diàriament. Per un costat trobem a Goldfield i Reznick (1990), els quals rebutgen aquest fenomen. D´altra banda, Mervis i Bertrand (1995), afirmen aquest fenomen.
Aquest fenomen es desenvoluparà des dels 8 mesos fins als 2 anys. A més, intervenen una sèrie de factors en aquest fenomen, els quals són, factors cognitius, factor social i cultural i factor econòmic.

- Per a finalitzar, m´agradaria mencionar, que si el xiquet o la xiqueta es troba en un context favorable amb una motivació i estimulació adequat, el més segur, és que passe una aceleració del llenguatge.


lunes, 5 de marzo de 2018

Adquisició o aprenentatge del llenguatge?



  • Activitat feta amb les companyes Maria Portero, Miriam Soto i Manuela Bricio.

- En la nostra opinió, considerem que els processos com l´adquisició i l´aprenentatge d´una llengua van units, ja que quan aprenem una llengua l´estem adquirint i, quan estem adquirint una llengua estem aprenent a aprendre-la. És a dir, l´adquisició i l´aprenentatge es necessiten mutuament per a aconseguir el domini d´una llengua, en tots els aspectes que la formen.